Mobiteli otporni na vodu, prašinu i udarce – kako zaštiti svoj mobitel?

Ovaj tekst odlučio sam napisati povodom upita na jednom forumu – kakav mobitel preporučujete za rad na terenu? Dotični korisnik u planu je imao HTC Legend, doista legendaran mobitel na kojeg je izbor pao radi aluminijskog kućišta.

Caterpillar CAT-B15Ovdje ćemo se pozabaviti upravo Android mobitelima koji će se koristiti u uvjetima fizičkog rada, kao što je recimo posao na građevini i sl. Znamo koliko su današnji touch screen mobiteli osjetljivi, a okružje gdje prevladava vlaga, prašina, masni prsti, mogućnost ispadanja i sl., pokazati će se kao izazov i za najskuplje Android uređaje.

Za početak, treba napomenuti da aluminij nije materijal izbora u ovom slučaju – takvi uređaji se prvi izgrebu i ubrzo nastanu vidljivi tragovi korištenja. Ono što nama treba jeste plastika, ali ne bilo kakva. Umjesto bojanog premaza površine, uređaj bi trebao biti napravljen od polikarbonata – vrste plastike čija boja je dio mješavine, što znači da je nemoguće izguliti boju, bez obzira na dubinu ogrebotine (koliko god “kopali” uvijek je ista boja; ogrebotina ostaje ali je slabo vidljiva pošto je boja nepromijenjena). Ovakav izbor materijala najviše sam primijetio na Nokia Lumia modelima, ali naći ćete ga i kod drugih proizvođača.

Još jedna stvar – izbjegavajte Unibody kućišta odnosno kućišta iz jednog dijela. Imaju nekoliko nedostataka, kao što je nemogućnost skidanja stražnjeg poklopca i laka zamjena baterije. Također, ako je stražnji poklopac jako uništen, uvijek na eBayu možete za par dolara naći drugi. Ponekad se i čitavo kućište može promijeniti, ovisno o modelu.

Gorilla Glass logoNakon odabira materijala, druga stvar za koju se moramo pobrinuti je zaslon – jako osjetljiv dio koji zahtjeva posebnu pažnju. Prije kupnje, uvjerite se da mobitel ima zaštitni premaz na zaslonu. Postoji više vrsta, ali ono što nas zanima jeste Corning Gorilla® Glass 3 (poslužit će i Glass 2, pa i Glass 1), Dragontrail ili nešto slično. Ovo je iznimna tehnologija; pored toga što će vam sačuvati zaslon od ogrebotina nastalih kotrljanjem mobitela s ključevima u istom džepu, ovi premazi ponekad budu toliko snažni da s mobitelom možete zabiti čavao ili napraviti neku sličnu ekshibiciju (pogledajte po YouTubeu). Dok sam kod zaslona, da ne zaboravim spomenuti jednu bitnu stvar – gotovo svi zasloni rade bez problema dok s njima upravljamo prstima, međutim kad navučemo rukavice svi oni postaju potpuno neupotrebljivi. Rješenje je odabrati mobitel čiji zaslon podržava rad u rukavicama. Kako ćete znati? Bez brige, ako mobitel ima tu opciju, marketinški odjel će se pobrinuti da itekako saznate.

OK, i to je riješeno, ali bez obzira na zaštitni premaz, mi ćemo se dodatno osigurati zaštitnim, ljepljivim folijama. Možete ih jeftino kupiti u lokalnoj trgovine mobilne opreme ili na eBayu a potom pedantno zalijepiti na zaslon. Kada uvidite da je dotrajala, zamijenite s novom. Ovo je posebno korisno ako zaslon uprljamo nečim masnim i uljavim, što bi inače bilo jako teško za očistiti.

Sljedeće što nam treba jeste gel case ili zaštitna futrola. Gel case dolazi u raznim materijalima i stoga razmislite pri kupnji. Ne treba vam nešto pretvrdo, recimo silikon ili neka vrsta gela čine mi se kao dobar izbor, u slučaju pada vjerojatno će amortizirati udarac. Ove maskice također nisu skupe, pa nije loše s vremena na vrijeme kupiti novu kad primijetite da se trenutna počela razvlačiti a mobitel dobivati “luft” umjesto da čvrsto stoji na svom mjestu.

Još jedna opcija je futrola; dolaze u raznim materijalima i oblicima a mobitel je prilično siguran dok je unutra. Dva najpopularnija modela su pull-up gdje potezom uzice izvlačimo mobitel do razine gdje ga možemo izvaditi prstima, te preklopni modeli, što na stranu, što prema gore. Kao i u slučaju gel maske, provjerite odgovara li futrola vašem modelu mobitela (otvori za kameru i dr.).

Do ove točke osigurali smo osnovnu zaštitu mobitela, zapravo, bez obzira u kakvim uvjetima radite, preporučljivo je primijeniti većinu metoda opisanih gore. Sada ulazimo u pomalo ekstremnu zonu, a to je otpornost na vodu, prašinu i udarce.

Ovo ćete naći u specifikacijama mobitela, a kasnije te iste specifikacije možete provjeriti odgovaraju li međunarodnim certifikatima, kako ne bi završili s “mačkom u vreći”. Tržište Android mobitela jako je veliko, pa srećom, pokriveni su mobiteli niže, srednje i više klase.

Sony Xperia Z pod vodomZa početak, tu je Sony Xperia Go, prilično jeftin mobitel poznatog proizvođača koji će bez problema zaroniti u vodu. Jako dobar izbor je i serija modela Motorola Defy, još jedan uređaj poznatog proizvođača otporan na vodu, prašinu i sl. nedaće koje možemo naći po gradilištima diljem svijeta. Istu stvar će omogućiti nešto skuplji Caterpillar CAT B15, gdje nam sam naziv već ulijeva određenu dozu povjerenja. Ako financije ne predstavljaju problem, obavezno pogledajte Panasonic Eluga ali i Sony Xperia™ Z (Ultra), još jedan mobitel koji će čitav dan provesti na suncu i prašini, a potom ga je dovoljno samo staviti pod mlaz vode i isprati. Izbora je mnogo, na vama je samo da potražite željene karakteristike i odredite budžet kojeg ste spremni izdvojiti.

Moja preporuka je kupiti što jeftiniji uređaj, jer u ovoj situaciji mogućnost da će biti potrgan prilično je velika, pa u slučaju kvara lakše je kupiti novi mobitel do 1000 kuna nego oplakivati onaj od 5000 kuna.

Imate li vi dodatnu preporuku? Napišite u komentarima. Kako je vaš mobitel zaštićen?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>